Ligging, klimaat en cultuur van Frankrijk

Frankrijk

Geografische ligging van Frankrijk
Frankrijk behoort tot de grootste landen van Europa en telt ongeveer 61 miljoen inwoners. De totale oppervlakte van Frankrijk is 543.965 vierkante kilometer. Dit is meer dan de totale oppervlakte van het hele Iberisch Schiereiland.

Frankrijk ligt in het zuidwesten van Europa, boven het Iberisch Schiereiland waar het aan grenst. Naast Spanje en Andorra (in het zuiden) grenst Frankrijk in het noorden aan België en Luxemburg. In het oosten grenst het aan Duitsland, Zwitserland, Italië en Monaco. Naast deze ‘landelijke' grenzen kent Frankrijk ook natuurlijke grenzen: de Atlantische Oceaan in het westen, het Nauw van Calais in het noordwesten, in het oosten de Rijn het Jura gebergte en de Alpen en in het zuiden de Middellandse Zee en de Pyreneeën.

Hoewel Frankrijk door vele landen wordt omringd, reikt het land toch verder dan al deze grenzen. Door de vele veroveringen van vroeger zijn er nog veel kolonies achtergebleven. Een aantal hiervan zijn: La Reunion , Frans Guyana, Guadeloupe en Martinique. Maar het bekendste eiland van Frankrijk is Corsica.

Klimaat
Frankrijk is groot en dat brengt meestal verschillende klimaten met zich mee. Zo ook in Frankrijk, dit land heeft vier verschillende klimaten. De hoofdoorzaak van het verschil in de klimaten zijn de verschillende zeeën, de Pyreneeën en de Alpen.

Het gebied langs de Middellandse Zee kent een Middellandse Zeeklimaat dat tot in het zuidelijk deel van het Rhonedal reikt. Kenmerkend voor een Middellandse Zeeklimaat zijn de lange droge, warme zomers en de zachte, vochtige winters. De minste neerslag valt in het zuidoosten, in de omgeving van Marseille. Het gemiddelde ligt hier rond de 600mm per jaar, waarvan het meeste valt in het voor- en najaar. De minste kans op een bui heb je in juli.

In het oosten van Frankrijk is een landklimaat met koude lange winters. In totaal zijn er op jaarbasis 82 vorstdagen in dit gebied, wat vrij hoog is. Ook in de zomer wordt het niet echt warm in dit gebied. De thermometer staat ´s zomers gemiddeld op 19 C . Hier staat tegenover dat er weinig neerslag valt in het gebied.

Een zeeklimaat vind je in het westen. Kenmerkend voor dit klimaat zijn de relatief kleine verschillen tussen de zomer en wintertemperaturen. De meeste regen valt in de herfst, maar het kan in principe elke dag regenen. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag kan oplopen tot ca. 1000 mm . Dit klimaat is te vergelijken met Nederland.

Het binnenland van Frankrijk is eigenlijk een soort mengelmoes van de hiervoor genoemde klimaten. Dit overgangsklimaat heeft eigenschappen van zowel het zee/ als het landklimaat. De verschillen in temperatuur tussen winter en zomer kunnen vrij oplopen. Er valt vrij weinig neerslag.

Vakantie Frankrijk

Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten