Bevolking, taal en godsdienst van Frankrijk

Frankrijk

Bevolking Frankrijk
Niet alleen qua oppervlakte, maar ook qua inwoners behoort Frankrijk tot de grootste landen van Europa. Om precies te zijn staat Frankrijk op de tweede plaats, na Duitsland. Het vasteland van Frankrijk telt 59 miljoen inwoners en als daarbij het overige Franse grondgebied wordt opgeteld komt het land op een totaal van 61,1 miljoen Franse inwoners.

Toch is Frankrijk relatief dunbevolkt met een bevolkingsdichtheid van ca. 108 inwoners per vierkante kilometer. Het aantal ligt hiermee onder het Europees gemiddelde. Kanttekening hierbij is wel dat de bevolking erg ongelijk verdeeld is.

Zo kent Frankrijk uitgestrekte vlaktes waar geen mens woont, maar er zijn ook steden zoals Parijs die ontzettend druk zijn. Ongeveer 45 miljoen Fransen woont in een stedelijke omgeving, dat is iets meer dan 76% (!) van de totale bevolking. De meeste inwoners van Frankrijk wonen in Parijs. Deze stad telt bijna 11 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn: Lyon, Lille en Marseille.

Taal in Frankrijk
De officiële taal van Frankrijk is het Frans, volgens velen de mooiste taal op Aarde. Het is niet de enige taal die in Frankrijk wordt gesproken. Er wordt o.a. ook Bretons, Baskisch, Italiaans en zelfs Nederlands (Frans-Vlaanderen) gesproken. Maar dit gaat om kleine aantallen.

Wereldwijd spreken zo'n 100 miljoen mensen Frans, waarvan ca. 60 miljoen in Frankrijk. De taal is dus ook buiten Frankrijk te horen. Fransen zijn ook erg stug wat taal betreft. Ze beschouwen Frans als een wereldtaal en nemen daarom vaak niet de moeite om een andere taal te leren. Een toerist die Engels goed onder de knie heeft, kan geen gesprek aanknopen met een doorsnee Fransman. Al begint hier steeds meer verandering in te komen.

Het Frans is een Romaanse taal die door de vele veroveringen van Frankrijk door veel mensen over de hele wereld wordt gesproken. Oorspronkelijk bestond de taal uit Latijnse woorden, die door de Romeinen zijn ingevoerd, aangevuld met Keltische en Frankische woorden. Aan het Nederlands, Italiaans en Engels zijn veel woorden ontleend.

Godsdienst van Frankrijk
Het grootste geloof in Frankrijk is het Rooms-katholicisme. Dit geloof heeft ongeveer 49 miljoen aanhangers. Verder is een deel islamitisch (ca. 4 miljoen) en er leven zo'n 700.000 joden. In Frankrijk leeft overigens het grootste aantal joden van Europa. Sinds 1905 zijn kerk en staat gescheiden en heeft de kerk geen bemoeienis meer met de staat.

Vakantie Frankrijk

Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten