Ligging, cultuur en klimaat van Spanje

Spanje

Geografische ligging van Spanje
De hoofdstad van Spanje is Madrid. Madrid is ook de thuisbasis van de Spaanse koning en de landsregering is er gevestigd. In principe wordt alle landelijke politiek vanuit deze stad bedreven. Spanje ligt in het zuidwesten van Europa op het Iberisch Schiereiland.

Dankzij deze gunstige ligging profiteert Spanje van een gunstig klimaat. Aan de noordkant wordt het land van Frankrijk gescheiden door de Pyreneeën.

In het westen grenst het aan Portugal. Verder wordt het land omringd door de Middellandse Zee (in het oosten en zuiden), de Cantabrische Zee (in het Noorden) en de Atlantische Oceaan (in het westen en zuiden). Het zuiden van Spanje ligt overigens maar 14 kilometer van het continent Afrika.

Het is slechts de Straat van Gibraltar die Europa van Afrika scheidt. Maar het Spaans grondgebied houdt niet direct op na deze scheiding. In het noorden van Afrika liggen nog twee Spaanse steden, namelijk: Ceuta en Melilla. Nog verder in zuidelijke richting (ongeveer duizend kilometer) treft u de Canarische Eilanden aan in de Atlantische Oceaan.

Gemeenschappen in Spanje
Het vasteland van Spanje bestaat uit zestien autonome gemeenschappen die zijn onderverdeeld in provincies. Het toerisme vindt vooral zijn vertrek in de gemeenschappen Catalonië, de Murciastreek, de Valenciaanse gemeenschap en Andalusië. Hier treft u de bekende Spaanse costa's aan waar veel mensen op vakantie gaan. Maar eigenlijk heeft elke gemeenschap zijn bijzonderheden en karakteristieken. La Rioja en Madrid beschikken bijvoorbeeld over streken met veel cultuur en natuur. Hierbij kan o.a. worden gedacht aan wijnstreken.

Klimaat van Spanje
Door de grote oppervlakte van Spanje, is het niet mogelijk een eenduidig klimaat te beschrijven. Verschillende gebieden hebben verschillende klimaten. In het kort kan het klimaat het beste worden beschreven voor twee gebieden: het noorden/noordwesten en de Middellandse Zeekust.

In het noorden en noordwesten zijn met name in de herfst en in de winter Atlantische depressies. Vrij vertaald houdt dit in dat het dan kan regenen. Maar ook zomers kunnen er flinke regenbuien vallen in dit gebied. De meeste neerslag valt in dit deel van Spanje. Maar in principe is het een prettig klimaat.

Zomers heeft het binnenland ca. tien zonuren per dag en de kust zeven. De temperatuur kan oplopen tot 30 C , maar kent een gemiddelde van 22 C .
De Middellandse Zeekust is niet voor niets een populaire vakantiebestemming. Het is een typisch Mediterrane klimaat, dat zich laat kenmerken door de zachte vochtige winters en lange hete, droge zomers. Over het algemeen genomen is juni de maand met de meeste zon, waarbij u kunt rekenen op 300-350 zonuren. De echte zomer in dit gebied van Spanje is in de maanden juli en augustus. De temperatuur varieert dan tussen de 25 C en 30 C . In het hele gebied valt nauwelijks regen tijdens de zomerperiode. Alleen in de plaatsen rondom Barcelona kan wel eens regen vallen in juli. Dit gaat dan vaak gepaard met zware, korte onweersbuien.
Zoals eerder gezegd zijn de winters vrij zacht en vochtig. Door de Middellandse Zee koelt het gebied nooit echt extreem af. De koudste maand is januari, waarin het ca. 8 C – 13 C is. De rest van de winter varieert de temperatuur tussen de 13 C en 16 C . De zon schijnt 170 – 190 uur per maand.


Spanje last minutes

v.a. € 140

App. Europa

Spanje - Costa Brava - Blanes

Goed verzorgde appartementen op slechts 250 meter van het strand.

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 259.00 Bekijk
Jiba € 240.00 Bekijk
Sunweb Vakanties € 189.00 Bekijk
Ferio € 289.00 Bekijk

v.a. € 298

Hotel Samba

Spanje - Costa Brava - Lloret de Mar

Groot en geliefd hotel met een grote tuin en zwembadzone.

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 298.00 Bekijk
Vrij uit € 395.64 Bekijk
Ferio € 329.00 Bekijk
Neckermann € 672 Bekijk

v.a. € 239

App. Terralta

Spanje - Costa Blanca - Benidorm

Terralta is één van de weinige laagbouwcomplexen in Benidorm. Alle appartementen zijn kwalitatief erg goed en daarnaast ook zeer ruim! Het grote landschapszwembad en de vele kinderfaciliteiten maken ...

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 299.00 Bekijk
Neckermann € 639 Bekijk
Vrij uit € 612 Bekijk
Sunweb Vakanties € 239.00 Bekijk

Bekijk alle last minutes naar Spanje

Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten