Bevolking, taal en godsdienst van Spanje

Spanje

Bevolking Spanje
Met meer dan 41 miljoen inwoners mag Spanje zich rekenen de grotere landen binnen Europa. Toch is de gemiddelde bevolkingsdichtheid lager dan vele andere landen van de Europese Unie. Dit heeft Spanje te danken aan de grote oppervlakte van het land.

De bevolkingsdichtheid in Spanje is ± 82 inwoners per vierkante kilometer.

Dit is vergelijkbaar met landen als Ierland en Zweden.
Voetnoot hierbij is wel dat de verdeling erg ongelijk is. Zo zijn er gebieden in het land die erg drukbevolkt zijn, maar ook lang gestrekte weides die niet of nauwelijks bewoond worden. Hierdoor kent Spanje verschillende en tegengestelde bevolkingsniveaus. Madrid is één van de dichtstbevolkte gebieden met circa 625 inwoners per vierkante kilometer.
Met name in de kustgebieden neemt het aantal inwoners steeds meer toe. Als gevolg van de industrialisering vertrekken steeds meer mensen uit kleine steden in het binnenland naar de kustgebieden. We zouden ervan kunnen spreken dat een kwart van de Spaanse bevolking in het binnenland woont en drie kwart in de kustgebieden.
Momenteel leven in Spanje verschillende bevolkingsgroepen. Deze groepen zijn in het rijke historische verleden ontstaan, toen verschillende bevolkingsgroepen met elkaar zijn samengesmolten. De bevolkingsgroepen die u nu aantreft in Spanje zijn: Castillianen (72%), Catalanen (18%), Galiciers (6%), Basken (2%) en zigeuners (1%).

Taal in Spanje
De officiele gemeenschappelijke taal die in Spanje wordt gesproken is het Spaans. Maar het Spaans zoals wij dat kennen heeft eigenlijk het Castellano (spreek uit als (Kastejano). Doordat het land zo uitgestrekt is zijn er verschillende talen als officieel bestempeld. Zo spreekt men in Catalonië Catalaans, in Galicië Galicisch en in het Baskenland Baskisch. Ook Valenciaans is een officiële taal in Spanje die wordt gesproken in de Valenciaanse gemeenschap.
Het Spaans is een Romaanse taal die vanuit vele invloeden is ontstaan. Het bevat woorden die de Visigoten en de Moren hebben ingebracht. Inmiddels is de taal uitgegroeid tot één van de grootste talen ter wereld. Ruim 300 miljoen(!) mensen wereldwijd spreken Spaans.

Godsdienst in Spanje
Circa 95% van de Spaanse bevolking is rooms-katholiek. Dit is niet altijd zo geweest. In de verre geschiedenis, jaar 394, toen Spanje nog tot het Romeinse Rijk behoorde, was het katholicisme de staatsgodsdienst. In 711 kwam hier verandering door de verovering van de Moren. Zij voerden de Islam in als staatsgodsdienst.

Pas in het begin van de 17 e eeuw kreeg de katholieke kerk haar machtspositie weer terug en ontstond er een nauwe samenwerking tussen kerk en staat. De kerk had zich in deze tijd echter niet populair gemaakt en heeft hiervoor niet gering moeten boeten. De bevolking was het op z'n zachtst gezegd niet eens met de gang van zaken en dit heeft uiteindelijk geleid tot de Spaanse Burgeroorlog in 1931. Deze oorlog heeft geleid tot de dood van 6000 geestelijken.

Uiteindelijk riep Franco in 1939 het rooms-katholicisme uit tot staatsgodsdienst. Pas na Franco's dood werd in de nieuwe grondwet weer de scheiding van de kerk en staat opgenomen. Dit betekende concreet dat de vrijheid van godsdienst werd gegarandeerd, maar nog steeds is het overgrote deel van de bevolking katholiek.


Spanje last minutes

v.a. € 140

App. Europa

Spanje - Costa Brava - Blanes

Goed verzorgde appartementen op slechts 250 meter van het strand.

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 259.00 Bekijk
Jiba € 240.00 Bekijk
Sunweb Vakanties € 189.00 Bekijk
Ferio € 289.00 Bekijk

v.a. € 298

Hotel Samba

Spanje - Costa Brava - Lloret de Mar

Groot en geliefd hotel met een grote tuin en zwembadzone.

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 298.00 Bekijk
Vrij uit € 395.64 Bekijk
Ferio € 329.00 Bekijk
Neckermann € 672 Bekijk

v.a. € 239

App. Terralta

Spanje - Costa Blanca - Benidorm

Terralta is één van de weinige laagbouwcomplexen in Benidorm. Alle appartementen zijn kwalitatief erg goed en daarnaast ook zeer ruim! Het grote landschapszwembad en de vele kinderfaciliteiten maken ...

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 299.00 Bekijk
Neckermann € 639 Bekijk
Vrij uit € 612 Bekijk
Sunweb Vakanties € 239.00 Bekijk

Bekijk alle last minutes naar Spanje

Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten