Ligging, klimaat en cultuur van China

China

Geografische ligging van China
China heeft een totale landoppervlakte van 9.571.300 vierkante kilometer. Dit komt er op neer dat China ongeveer 239 keer groter is dan Nederland. China behoort dan ook tot de top 3 van grootste landen ter wereld en volgt na Rusland en Canada. China ligt in Centraal-Azië en grenst aan maar liefst 17 andere landen.

De totale lengte van alle grenzen langs China bedraagt meer dan 22.000 kilometer , waarvan de langste aan Mongolië ligt met 4677 km . Goede tweede is noordwest-Rusland met 3605 km en derde is India met 3380km. Als we de totale grenslengte van China in één rechte lijn zouden leggen, zouden we bijna drie kwart van de wereld kunnen rondreizen.

Bijzondere gebieden in China zijn er uiteraard ook. Voor de kust van China liggen in totaal meer dan 3000 eilanden, waarvan Hainan de grootste is. Dit eiland in de Chinese Zee, wordt regelmatig overvallen door krachtige tyfoons. Deze tyfoons komen het meest voor in de maanden mei tot en met oktober. Een andere wereldberoemde ‘plek' is de berg Mount Everest in Tibet, de hoogste berg ter wereld; voor menig bergbeklimmer de ultieme ervaring. Met een hoogte van 8848 meter is deze berg zeker indrukwekkend te noemen.

Klimaat
Door de enorme oppervlakte van China kent het land meerdere klimaatsoorten. Maar over het algemeen kent het land een klimaat met seizoenen die goed van elkaar te onderscheiden zijn. Het zuiden van China kent een subtropisch klimaat met lange, vochtige en warme zomers. De winters zijn er koel en duren niet lang. De regen die er valt is gelijk verdeeld over het hele jaar en het regent vrijwel ieder seizoen evenveel.

In Centraal-China zijn de zomers heet en vochtig. De meeste regen valt in de nazomermaanden, de ‘herfst'. De winters zijn erg koud in de berggebieden en de provincie Sichuan.

Tibet en Qinhai heeft hebben korte zomers en deze zijn ook niet echt warm. Vooral de winters zijn kenmerkend voor deze gebieden. De winters zijn er lang en koud en vooral op de lege vlaktes kan er veel wind zijn, waardoor de gevoelstemperatuur nog een stuk lager is.

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten