Bevolking, taal en godsdienst van China

China

Bevolking China
China telt na India de meeste inwoners ter wereld. Volgens de laatste officiële cijfers leven er zo'n 1.2 miljard mensen in China (inclusief Taiwan, Hong Kong en Macau), maar dat is slechts het officiële aantal.

Met de niet-geregistreerde mensen die ook in China wonen, komt het aantal naar schatting in de buurt van de 1.3 miljard. Dit is ongeveer één zesde van de totale wereldbevolking. Shanghai is de grootste stad van China en heeft ca. 13,7 miljoen inwoners. Peking volgt als tweede met 11,3 inwoners.

Door de invoering van een geboortebeperking probeert China de bevolkingsgroei terug te dringen naar nul. Dit zou volgens de planning halverwege deze eeuw gerealiseerd moeten worden. Tegen die tijd zou het aantal inwoners moeten staan op 1.6 miljard. De bevolkingsgroei bedroeg een aantal jaar geleden nog 0,87%, wat op zich niet hoog lijkt, maar op een aantal van meer dan één miljard is dit getal nog steeds te hoog.

De geboortebeperking in China houdt in dat het aantal kinderen per vrouw moest dalen. Hierdoor moest China een maatschappelijke verandering door zien te voeren ,wat niet eenvoudig is. Onder andere hield deze verandering in dat een Chinese vrouw nog maar één kind mag hebben. Daarbij moeten gehuwde vrouwen ook deel nemen aan het arbeidsproces. Al deze maatregelen moeten er voor zorgen dat de bevolking weer op een normaal peil komt.

In China leven veel verschillende bevolkingsgroepen, maar er is een groep die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Dit zijn de Han, de oorspronkelijke Chinezen en zij vormen ca. 93 procent van de bevolking. De Han leven voornamelijk, samen met een groot deel van de andere bevolking, in het drukke oosten.

Ongeveer 29 procent van de Chinezen leeft in een stedelijke omgeving. De Chinese regering is de urbanisering ook tegengegaan door een verbod in te stellen voor mensen die wel in de stad wilden wonen, maar er geen werk hadden.

Taal China
Het Mandarijn is in China de meest gesproken taal. Ongeveer drie kwart van de Chinese bevolking is deze taal machtig. Dit ‘standaardmandarijn' is de officiële taal van China. Naast deze taal heeft elke provincie ook een eigen dialect.De Chinese taal hoort bij de Sino-Tibetaanse taalfamillie.

Maar naast het Standaard-Mandarijn worden ook andere talen gesproken in China. Op de tweede plek van meest gesproken talen in China, staat het Kantonees. Kantonees wordt voornamelijk gesproken in de provincie Guangdong, Hong Kong en Macau.

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten