Ligging, klimaat en cultuur in Canada

Canada

Geografische ligging Canada
Canada ligt in het continent Noord-Amerika en vult meer dan de helft van de oppervlakte van dit continent. Het land heeft een totale landoppervlakte van 9.958.319 km2, wat goed is voor 7 procent van de oppervlakte op Aarde. Ter vergelijking: Canada is even groot als Europa, als we Rusland niet meetellen. Maar het is dan ook wel het op één na grootste ter wereld.

Canada ligt in het noorden van Noord-Amerika en door de enorme grootte grenst het zowel aan de Artische, de Stille én de Atlantische Oceaan. In het westen grenst Canada aan Alaska en in het zuiden aan maar liefst twaalf staten van de VS. Canada zelf is niet opgedeeld in staten maar in provincies, waarvan Quebec de grootste is met een oppervlakte van 1.650.000 km2. De langste grens ligt ten zuiden van Canada langs de Verenigde Staten van Amerika.

De breedste lijn die in Canada getrokken kan worden is ruim 5510 kilometer lang. Dit heeft ten gevolg dat Canada maar liefst zes verschillende tijdzones kent. Het verschil tussen de oost- en westkust loopt op tot 4,5 uur. Het tijdsverschil met Nederland ligt daardoor tussen de 4-8 uur. In Canada is het vroeger.

Klimaat van Canada
Er is al diverse keren aangegeven dat Canada een enorme landoppervlakte heeft. Een land dat zes verschillende tijdzones kent moet wel plaatselijke verschillen in klimaat hebben. Dit is ook zo. Canada telt 13 provincies welke allen een eigen klimaat hebben. Hier op Landenspecials willen wij een goed beeld creëren van het klimaat in Canada, zonder al te diep op de materie in te gaan. Daarom behandelen wij hieronder het algemene klimaat van Canada.

Het klimaat van Canada wordt bepaald door verschillende factoren. Langs de westkust kent het land een luchtstroom die relatief warm is. Hierdoor is het klimaat langs de westkust eigenlijk te vergelijken met dat van Noord-West Europa, zoals wij het kennen in Nederland. Van het oosten naar het zuiden stroomt een koele Labradorstroom. Hierdoor is de temperatuur in het oosten een stuk lager dan in het westen.

Een andere hele belangrijke factor voor het klimaat in Canada zijn de Rocky Mountains. Deze vormen een blokkade voor de warme luchtstromen vanaf zee, waardoor die lucht het land niet kan bereiken. Aan de andere kant van het gebergte wordt de koude lucht vanaf het land ook geblokkeerd, waardoor deze niet richting zee stroomt.

Het koudste deel van Canada is bijna vanzelfsprekend het noorden, dat aan Alaska grenst. In de Northwest Territories, Yukon en het oosten van de Rocky Mountains, dringt de ijskoude poollucht diep in de gebieden door. Hierdoor daalt de temperatuur in de wintermaanden vaak tot ver beneden het vriespunt. Zomers kan het klimaat er onverwachts aangenaam zijn.

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten