Bevolking, taal en godsdienst van Suriname
Bevolking Suriname
Suriname is een van de laagst bevolkte landen ter wereld. Hoewel Suriname ongeveer vier keer zo groot is als Nederland, wonen er ca. 487.000 mensen. Suriname heeft hiermee een bevolkingsdichtheid van 3 inwoners per vierkante kilometer(!).
Dit lijkt ontzettend weinig en geeft het idee dat je bijna niemand aantreft in Suriname, maar dit is niet helemaal waar.
De inwoners van Suriname leven voor het overgrote deel in de steden aan de kustlijn van het land. Ook de hoofdstad Paramaribo bevindt zich hier. In Paramaribo wonen de meeste Surinamers, maar ook Nickerie en andere grote steden zijn goed bevolkt.
De bevolking van Suriname heeft een bijzondere samenstelling. Er leven veel verschillende culturen in het land en ze kunnen het allen goed met elkaar vinden. De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn de indianen, maar zoals in veel landen zijn ze ook hier verdreven. De meeste indianen in Suriname leven tegenwoordig in het binnenland. Het binnenland is ook het terrein van de Boscreolen, die er in stammen wonen. Aan de kustlijn van Suriname, waar de meeste mensen wonen, zijn er Stadscreolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen.
De creolen van Suriname zijn in het verleden door de Nederlanders uit Afrika gehaald. Ze komen voornamelijk van de westkust van Afrika. Chinezen leven in veel landen, maar het bijzondere van de Chinezen in Suriname, is dat ze echt een onderdeel zijn van de Surinaamse bevolking. Men spreekt eigenlijk ook over Surinaamse-Chinezen. Javanen zijn vernoemd naar het eiland Java in Indonesië, hun oorspronkelijke afkomst. Ook zij zijn door de Nederlanders naar Suriname gehaald. Een derde bevolkingsgroep die door de Nederlanders naar Suriname is gebracht, zijn de Hindoestanen. Hun oorsprong ligt in India.
Taal in Suriname
De officiële taal in Suriname is het Nederlands. Deze taal wordt door bijna alle inwoners van Suriname gesproken en ook de scholen geven les in het Nederlands. Men zegt zelfs dat er beter Nederlands wordt gesproken dan in Nederland zelf. Dit is waarschijnlijk omdat het authentieke Nederlands er wordt gesproken, een beetje vergelijkbaar met het Nederlands in België. De woordgebruik in Suriname is over het algemeen iets beleefder en formeler.
Naast het Nederlands heeft Suriname ook een eigen taal: het Sranangtongo, oftewel Surinaams. Het Sranangtongo heeft veel invloeden uit het Engels, Nederlands en ook wat Chinees. Sranangtongo wordt gesproken door alle inwoners van Suriname, maar wel in een informele omgeving. Ook klinkt het Sranangtongo dat wordt gesproken door de Boscreolen anders dan in de stad. Het Sranangtongo wordt wereldwijd gesproken door ongeveer 1 miljoen mensen. De grootste groep sprekers van deze taal, buiten Suriname, woont in Nederland.
Godsdienst van Suriname
Door de vele culturen in Suriname, zijn er ook vele godsdiensten. Over de officiële godsdienst van Suriname is een beetje onduidelijkheid. Tot voor kort was het christelijk geloof de staatsgodsdienst, maar sinds een tal jaar is dit de Islam geworden. Toch is het aantal aanhangers van de Islam met ca. 15% redelijk laag. De grootste groep aanhangers van de Islam zijn de Hindoestanen. Maar de meeste Hindoestanen zijn Hindoe. Met 20% aanhang van de Surinaamse bevolking, staat dit geloof op de tweede plaats. Het grootste geloof in Suriname is nog steeds het Christendom. Zo'n 41 procent heeft zich dit geloof eigen gemaakt.