Bevolking, taal en godsdienst van India

India

Bevolking van India
De bevolking van India ken een grote verscheiden in etnisch opzicht. De grootste groep Indiërs (72%) zijn de Indiden, ofwel de Indo-ariërs. De tweede bevolkingsgroep van India zijn de Melaniden, de zwarte Indiërs (25%).

Door een betere ziektebestrijding en een vermindering van de hongersnood, is het sterftecijfer in India in de loop van de 20e eeuw sterk afgenomen. Tegelijkertijd bleef het geboortecijfer redelijk op het oude niveau. Hierdoor is een enorm sterke bevolkingsgroei ontstaan. Volgens de Indiase overheid is deze bevolkingsgroei nog steeds een van de grootste problemen voor het land. Daarom wordt er sinds 1958 veel propaganda gevoerd voor geboortebeperking, met name op het platte land.

De spreiding van de bevolking in India is zeer ongelijk. Het algemene beeld dat  men van India heeft, is dat het enorm dichtbevolkt is. Voor het grootste deel klopt dit beeld, want met een bevolkingsdichtheid van 324 inwoners per km2, is India een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Toch zijn er gebieden die erg dunbevolkt zijn.

Taal van India
Op het gebied van taal is India enorm verdeeld. Het land kent maar liefst 850 talen en dialecten, waarvan enkele ook een eigen schrift hebben.  De indeling van India is vooral gebaseerd taalgrenzen. Hoewel een officiële landstaal ontbreekt, heeft de Indiase overheid vijftien talen officieel erkend. Deze talen zijn onder te verdelen in drie groepen: de talen van de autochtone volken, de Dravidische talen en de Arabische talen van het noorden.

Ook is het Engels nog steeds een veelgesproken taal in India. Dit is nog een overblijfsel van de vroegere Engelse kolonie. Engels wordt veel gesproken door het parlement, maar ook tussen de inwoners van de verschillende deelstaten.

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten