Geografische ligging, klimaat en cultuur van Egypte

Egypte

Geografische ligging van Egypte
Egypte is een republiek in Noordoost Afrika, eigenlijk ligt het land op de grens van Afrika en Azië. Egypte wordt namelijk gescheiden door het Suezkanaal. De officiële naam van Egypte is Jumhuriyat Misr al Arabiya. Egypte grenst aan verschillende landen, waaronder: Israël, Soedan en Libië. Maar ook de Gazastrook en de Middellandse Zee behoren tot de afbakeningen van het land. Het land is ongeveer 24 keer zo groot als Nederlanden de totale oppervlakte bedraagt 1.001.449 vierkante kilometer, waarvan het grootste deel uit woestijn bestaat.

De bekende piramides van Egypte, zoals de piramides van Gizeh, liggen in het grote woestijngedeelte. De woestijn vormt dan ook het grootste deel van het landschap van Egypte. Ter illustratie: waar het bewoonde gedeelte slechts 55.000 vierkante kilometer bedraagt, heeft de woestijn een oppervlakte van 1.320.000. De woestijn is dus 24 keer groter dan het bewoonde gebied. Omdat het grootste deel van de woestijn onbewoonbaar is, wonen de meeste inwoners van Egypte erg dicht bij elkaar in de Nijl delta. Hier is de grond vruchtbaar en zijn de levensomstandigheden goed. De bevolkingsdichtheid is er echter enorm hoog, waardoor steeds meer Egyptenaren emigreren.

Over het algemeen wordt het landschap van Eypte verdeeld over vier gebieden: het Sinaïgebied, de oostelijke woestijn, de westelijk woestijn en het Nijlgebied.

Het Sinaïgebied is een schiereiland tussen de Golf van Suez en het Suezkanaal. In dit gebied ligt de hoogste berg van Egypte: de Dzjebel Musa, met een hoogte van 2641 meter . Over het algemeen is het Sinaïgebied qua hoogte erg onregelmatig met veel rood, geel en groen gesteente. Het Nijlgebied lit langs de Middellandse Zee en de Soedanese grens. Vooral in Caïro, waar de Nijldelta begint, wonen de meeste Egyptenaren. Hier is het land erg vruchtbaar en treft u veel moeras en lagunes aan. Grote delen hiervan worden drooggelegd voor de landbouw.

Het klimaat in Egypte
Het Egyptisch klimaat is een typisch woestijnklimaat. Overdag kan het er ontzettend heet zijn, terwijl het 's avonds erg kan afkoelen. Ook het verschil tussen de zomer en wintertemperatuur kent grote verschillen. De enige twee seizoenen die Egypte kent zijn de zomer en de winter, welke beide een halfjaar duren. De zomer is van mei tot november en is enorm heet. Wanneer je in het echte woestijngebied bent, is het niet ongewoon wanneer het kwik oploopt tot wel 50 C . Gemiddeld is het er ongeveer 38 C tijdens de zomer. Naarmate de avond vordert wordt de temperatuur draaglijker. Deze daalt dan met gemak 10 tot 15 graden Celsius, waardoor er een aangename temperatuur ontstaat.

In de winter ligt dit anders. Het kwik schommelt dan gemiddeld tussen de 12 en 16 C en vooral in de berggebieden kan het vrij koud worden. Op het schiereiland Sinaï valt regelmatig sneeuw in de bergen. Regenen doet het in Egypte bijna nooit, ook niet in de winter. Het land telt een gemiddelde van 18 regendagen per jaar wat erg laag is.

De cultuur in Eypte
De Egyptenaren zijn over het algemeen erg vriendelijke en warme mensen. Ze zijn vrij informeel in de omgang met mensen en zullen u vaak de hand willen schudden of even een praatje maken. Door de opkomst van het toerisme zijn er echter ook veel Egyptenaren die hier aan willen verdienen. Hierdoor kan het zijn dat ze soms vrij opdringerig kunnen overkomen wanneer ze een product willen verkopen.

Bij het kopen van een product is het overigens normaal om tijdens de onderhandeling een kop thee te drinken. Het accepteren van een kop thee verplicht je tot niets en dus ook niet tot het kopen van het product. Het weigeren hiervan wordt in sommige gevallen wel ervaren als onbeleefd. Maar doordat er steeds meer toeristen naar Egypte komen, leren de Egyptenaren ook de westerse cultuur kennen en weten zij dat dit niet onbeleefd bedoeld is.

Hoewel men in Egypte vrij informeel met elkaar omgaat, is intimiteit op straat zeker niet gewenst. Egyptenaren zullen hun geliefde nooit in het openbaar een kus geven, dit wordt als onbeleefd beschouwd. Ook wanneer toeristen dit doen wordt het niet altijd gewaardeerd.


Egypte last minutes

v.a. € 463

Hotel Reef Oasis Beach Resort

Egypte - Rode Zee - Sharm el Sheikh

Lekker ontspannen aan het zwembad in de rustige zone of liever bij het activiteitenzwembad of een duikles in het speciale duikers zwembad. Dit hotel heeft zoveel zwembaden dat er altijd wel een is waar u zich op uw gemak voelt. De..

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 463.00 Bekijk
Jiba € 717.00 Bekijk
Sunweb Vakanties € 674.00 Bekijk

v.a. € 418

Hotel Bel Air Azur

Egypte - Rode Zee - Hurghada

Iets buiten Hurghada is dit het ideale verblijf voor een ontspannen all inclusive vakantie. Hotel Bel Air Azur is een waar vakantieparadijs! Dit ruim opgezette all inclusive hotel beschikt over sfeervolle, comfortabele kamers. Of je nu..

Reisorganisatie Prijs Boek online
Jiba € 418.00 Bekijk

v.a. € 496

Hotel Giftun Azur Resort

Egypte - Rode Zee - Hurghada

De grote tuinen, goede all inclusive-formule en gunstige ligging maken dit hotel zeer geliefd.Het hotel ligt direct aan het strand en is gelegen aan de nieuwe boulevard van Hurghada, dat zeker een bezoekje waard is. Het centrum van..

Reisorganisatie Prijs Boek online
Jiba € 496.00 Bekijk
Sunweb Vakanties € 534.00 Bekijk

Bekijk alle last minutes naar Egypte

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten