Bevolking, taal en godsdienst van Egypte

Egypte

Bevolking Egypte
Egypte telt ongeveer 75 miljoen inwoners waarvan 95 procent in het Nijldal en de Delta woont. Dit is 3,5 procent van het totale grondgebied van Egypte. De bevolkingsdichtheid in dit gebied is daardoor ook erg hoog. Waar het landelijk gemiddelde op 66 inwoners per vierkante kilometer ligt, is het in het Nijldal en de Delta 1600 inwoners per vierkante meter.

Ook in Cairo is de bevolkingsdichtheid enorm. Door de verstedelijking trekken steeds meer bewoners van Egypte naar de grote steen. Cairo. Alexandrië en Gizeh zijn de grootste steden en de bevolkingsdichtheid hier bedraagt maar liefst 142.000 inwoners per vierkante kilometer(!). Dit geeft aan hoe dicht de mensen op elkaar wonen. De overheid probeert dit probleem te verhelpen door steden in de woestijn te bouwen, daar in de woestijn nog voldoende ruimte is.

De bevolking van Egypte bestaat voornamelijk uit mensen van oostt-Hamidische afkomst, maar ook uit Berberse nomaden en Nubiërs. De Nubiërs wonen voornamelijk in nederzettingen langs de Nijl, waarvan de meeste liggen tussen Luxor en Aswan.

Taal in Egypte
Tegenwoordig is de officiële taal in Egypte het Egyptisch, welke toebehoort aan de Arabische talen. Vrijwel elke Egyptenaar beheerst deze taal vloeiend en ziet het Egyptisch als belangrijkste taal. Het Egyptisch-Arabisch is de belangrijkste Arabische taal wat met name komt door het grote aantal Egyptenaren, maar ook andere factoren dragen hieraan bij. Egypte is namelijk ook een belangrijk land voor de media en filmproductie. Veel Egyptenaren spreken overigens ook Frans en Engels. Deze talen zijn steeds meer in opkomst, onder andere doordat het toerisme in Egypte steeds meer in opkomst is.

Het schrift van het Egyptisch bestaat uit 28 letters en dit wordt van rechts naar links gelezen en geschreven. De cijfers worden wel van links naar rechts geschreven.

Godsdienst in Egypte
De belangrijkste godsdienst in Egypte is de islam. Ruim 93 procent van de Egyptenaren is soennitisch moslim, wat ook de officiële staatsgodsdienst is. Hoewel in de grondwet is aangegeven dat men vrijheid van godsdienst heeft, voelen veel mensen in Egypte dit niet zo. Vooral door de fundamentalisten in Egypte wordt de bevolking enigszins beperkt in deze vrijheid. De fundamentalisten strijden voor één geloof: de islam. Doordat zij hier erg ver mee gaan, zijn de fundamentalisten in conflict met de overheid. Dit heeft in een aantal gevallen al geleid tot aanslagen. Voor de fundamentalisten is de Egyptenaar Sayyid Qutb, geboren in 1906, een boegbeeld.

Toch leven er niet alleen moslims in Egypte. Hoewel de andere gelovigen in minderheid zijn, proberen ze ook hun weg te vinden. De grootste groep gelovigen, na de moslims, zijn de kopten. Zij maken ongeveer zes procent uit van de Egyptische bevolking en leven vooral in de buurt van Cairo en Alexandrië. Na de kopten staat het christelijk geloof op de derde plaats in Egypte qua aanhangers. Hiervan zijn er ongeveer een kwart miljoen.


Egypte last minutes

v.a. € 463

Hotel Reef Oasis Beach Resort

Egypte - Rode Zee - Sharm el Sheikh

Lekker ontspannen aan het zwembad in de rustige zone of liever bij het activiteitenzwembad of een duikles in het speciale duikers zwembad. Dit hotel heeft zoveel zwembaden dat er altijd wel een is waar u zich op uw gemak voelt. De..

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 463.00 Bekijk
Jiba € 717.00 Bekijk
Sunweb Vakanties € 674.00 Bekijk

v.a. € 418

Hotel Bel Air Azur

Egypte - Rode Zee - Hurghada

Iets buiten Hurghada is dit het ideale verblijf voor een ontspannen all inclusive vakantie. Hotel Bel Air Azur is een waar vakantieparadijs! Dit ruim opgezette all inclusive hotel beschikt over sfeervolle, comfortabele kamers. Of je nu..

Reisorganisatie Prijs Boek online
Jiba € 418.00 Bekijk

v.a. € 496

Hotel Giftun Azur Resort

Egypte - Rode Zee - Hurghada

De grote tuinen, goede all inclusive-formule en gunstige ligging maken dit hotel zeer geliefd.Het hotel ligt direct aan het strand en is gelegen aan de nieuwe boulevard van Hurghada, dat zeker een bezoekje waard is. Het centrum van..

Reisorganisatie Prijs Boek online
Jiba € 496.00 Bekijk
Sunweb Vakanties € 534.00 Bekijk

Bekijk alle last minutes naar Egypte

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten