Bevolking, taal en godsdienst van Tunesie

Tunesië

De bevolking in Tunesie bestond oorspronkelijk voor een groot deel uit berbers. Maar tegenwoordig zien de meeste Tunesiers zichzelf als arabier. De echte berbers wonen met name in kleine dorpjes in de berggebieden en op het eiland Djerba.

Het aantal inwoners van Tunesie staat op 8,5 miljoen en dit aantal verdeeld over een oppervlakte die vijf keer zo groot is als Nederland, geeft aan dat de bevolkingsdichtheid laag is in Tunesie.

Het is echter niet zo dat de bevolking gelijkmatig is verdeeld, in tegendeel. In steden als Sousse en de hoofdstad Tunis, is de bevolkingsdichtheid het grootst. Veel inwoners van Tunesie trekken naar deze plaatsen toe, in de hoop iets mee te kunnen pikken van het toerisme. Daar de populairste plaatsen van Tunesie noordelijk liggen, is de agglomeratie hier het grootst. Het zuiden van Tunesie is daardoor vrij laag bevolkt, bovendien begint de bevolking hier ook steeds meer te vergrijzen. Doordat de meeste jongeren in Tunesie naar de grote steden trekken, blijven alleen de ouderen achter in de dorpen.

De bevolking in de kustgebieden van Tunesie is onstaan uit een mengeling van berbers en arabieren met afstammelingen van de Romeinen, Feniciers, Noormannen, Turken en Andalusiers.

Taal van Tunesie
De officiele taal van Tunesie is het Arabisch. Net als Marokko, Algerije, Libie en Mauretanie, behoort Tunesie tot de Magreb-landen. De taal van deze landen ligt ook erg dicht bij elkaar. Hoewel ze allen Arabisch als voertaal hebben, zijn er toch verschillen in de taal.

Ook in Tunesie zijn er per regio verschillende dialecten. Er is ook een groot verschil tussen de gesproken en geschreven taal. Maar net als alle andere Arabische landen, wordt er geschreven en gelezen van rechts naar links.

Naast Arabisch spreekt men ook Frans in Tunesie. Dit wordt echter steeds minder. De grootste oorzaak hiervan is dat de Tunesische jongeren zich steeds meer vinden in het klassiek Arabisch. Het Berbers is eigenlijk om dezelfde reden verdwenen uit Tunesie. Alleen wordt dit tegenwoordig al niet tot nauwelijks meer gesproken.

Godsdienst van Tunesie
De officiele staatsgodsdienst van Tunesie is de islam. Zo'n 96 procent van de Tunesische bevolking hangt dit geloof aan. Want hoewel er vrijheid van godsdienst wordt gegarandeerd, is dit niet voor de gehele bevolking te merken. Vooral in de kleinere dorpen van Tunesie hangt men de islam sterk aan.

In de grote steden, die steeds moderner worden is wel te merken dat steeds meer jongeren een ander geloof aanhangen. Met name in de kustplaatsen wordt men steeds vrijer. Hoewel ook de regering de vrijheid van godsdienst ondersteunt, proberen moslimfundamentalisten deze vrijheid steeds meer de kop in te drukken.

Naast de islam zijn er geen andere grote godsdiensten in Tunesie. Ongeveer 3 procent van de bevolking is protestants of katholiek. Vroeger leefden er ook veel joden in Tunesie. Maar na de onafhankelijkheid in 1956 zijn er weinig overgebleven. De meeste joden die momenteel nog in Tunesie wonen, bevinden zich op het eiland Djerba.


Tunesië last minutes

v.a. € 349

App. Diar Lemdina

Tunesië - Monastir / Golf van Hammamet - Hammamet

Logies. Toeslag ontbijt € 6,25 p.d., halfpension € 14,- p.d.

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 379.00 Bekijk
Sunweb Vakanties € 349.00 Bekijk

v.a. € 395

Hotel Nesrine

Tunesië - Monastir / Golf van Hammamet - Hammamet

Dit leuke en gezellige hotel vlak aan zee heeft een mooi zwembad, omringd door schitterende palmbomen. Hier kunt u met de hele familie genieten van een onbezorgde vakantie.FaciliteitenFaciliteiten:Lo...

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 410.00 Bekijk
Neckermann € 490 Bekijk

v.a. € 441

Hotel Marillia

Tunesië - Monastir / Golf van Hammamet - Hammamet

Marillia is geweldig gelegen aan het witte zandstrand van Hammamet-Yasmine. Het hotel is ook ideaal voor families, dankzij de gezellige sfeer en alle kindvriendelijke voorzieningen.FaciliteitenFacili...

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 441.00 Bekijk
Sunweb Vakanties € 479.00 Bekijk

Bekijk alle last minutes naar Tunesië

Vakantie Tunesië

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten