Typisch Indonesië

Geplaatst op 24-01-2014 in Bestemmingen

Als je een reis naar Indonesië maakt, zijn er een aantal dingen die je onherroepelijk tegen zult komen, zoals de verkeerschaos, de kleurrijke markten en uitgebreidde rijsttafels. Er zijn echter meer typisch Indonesische eigenaardigheden die iets minder bekend zijn. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Kretek sigaretten
De typische geur van de Kretek sigaret zal je meteen opvallen als je in Indonesië rondloopt. Naast tabak bevat de kretek sigaret kruidnagels als kenmerkend betanddeel en vaak is het filter van de sigaret gezoet. Ondanks dat de kreteksigaretten in veel gevallen twee keer zoveel nicotine bevatten, zijn ze nog steeds bijzonder populair in Indonesië. De ‘kreteks’ danken hun bijnaam aan het feit dat ze knetteren wanneer ze aangestoken worden.

Sepak Takraw
Sepak Takraw is de traditionele balsport uit Indonesië en waanzinnig populair in het land. Je zou het kunnen omschrijven als ‘voet-volley’ op een een badmintonveld. Bij Sepak Takraw spelen drie spelers tegenelkaar met een rotanbal, die alleen met de voet, het hoofd, schouder en knie over het net mag worden gespeeld. Het net hangt bij deze sport op 1,5 meter wat vaak tot zeer acrobatisch kunst- en vliegwerk leidt.

Badminton
Een andere sport die in Indonesië immens populair is, is badminton. Badminton is in Indonesië volkssport nummer één en waarschijnlijk nog populairder dan het voetbal in Nederland. De sport kwam in Indonesië terecht tijdens de Eerste Wereldoorlog toen de Engelsen kolonies stichtten in de archipel. In 1992 werd de sport voor het eerst Olympisch en won Indonesië meteen het goud bij zowel de heren als dames.

Kopi Luwak koffie
De duurste en meest exclusieve koffie ter wereld wordt in Indonesië gemaakt. Een Kopi Luwak kost wel meer dan tien euro. De Indonesiërs zijn echter bijzonder trots op deze koffie, omdat deze geen nasmaak heeft. De koffie dankt zijn naam aan de civetkat, Luwak. Deze kat eet ’s nachts de rijpste koffiebessen die worden verbouw op plantages op Sumatra, waarvan alleen het vruchtvlees door het beest wordt verteerd. De pit blijft volledig intact en wordt door de koffieboeren vervolgens uit de ontlasting van de kat gehaald en gewassen. Om de smaak zoveel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Doordat de pitten moeilijk te vinden zijn, en er jaarlijks slechts zo’n 500kg van wordt verzameld, is de koffie behoorlijk exclusief en aan de prijzige kant.

Pencak Silat
Een traditionele vechtsport die in Indonesië beoefend wordt is Pencak Silat. De basis van deze vechtsport is zelfverdediging, waarbij het eigen lichaam (vuist, elleboog, knie en voet) en wapens (stok, zeis, mes en zwaard) gebruikt worden. Er zijn door heel Indonesië wel zo’n 150 verschillende stijlen Pencak Silat ontwikkeld, die per streek verschillen. Wat deze stijlen wel gemeen hebben, is dat de meeste bewegingen zijn afgeleid van de karakteristieke bewegingen van de lokale dieren.

Meer reisnieuws


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten