Bevolking, taal en godsdienst van Mexico

Mexico

Bevolking van Mexico
Mexico telt meer dan 100 miljoen inwoners. Volgens de laatste cijfers waren het er ca. 102 miljoen. Omdat Mexico een grote landoppervlakte heeft, zou er normaal gesproken niet echt sprake zijn van overbevolking. De bevolkingsdichtheid in Mexico bedraagt dan ook maar 47 inwoners per vierkante kilometer.

Het is echter niet zo zwart wit als het lijkt, want het grootste deel van de Mexicanen leeft in de grote steden.

Vooral Mexico-City is een stad die enorm druk is en ieder jaar steeds drukker wordt. Mexico-city telt inclusief buitenwijken meer dan zestien miljoen inwoners- het is de grootste stad van Mexico.

De oorspronkelijke Mexicaanse bevolkingsgroep zijn de indianen. Tegenwoordig leven er nog ongeveer 25 miljoen mensen van indiaanse afkomst in Mexico. Deze groep maakt ongeveer een derde uit van de bevolking. De echte volbloed indianen leven ook nog in Mexico, weliswaar een stuk minder, maar nog steeds een relatief hoog aantal. Mexico telt tussen de drie en vier miljoen volbloed indianen. De indianen in Mexico leven voornamelijk in zuid- en centraal-Mexico op het platteland. De grootste stammen zijn de Azteken en de Nahtual, zij zijn in centraal-Mexico te vinden. De bekende Maya stam is er officieel niet meer, er zijn echter nog wel afstammelingen van deze groep indianen. Deze leven voornamelijk in zuid-Mexico.

Tegenwoordig bestaat het grootste deel van de Mexicaanse bevolking uit Mestiezen. Zij vormen ongeveer 60 procent van de totale Mexicaaanse bevolking. Mestiezen (Mestizos) zijn mensen met zowel Spaans als Indiaans bloed. Deze bevolkingsgroep is ontstaan doordat de Spaanse veroveraars en immigranten zich vermengden met de Indianen in Mexico. De Mestiezen vertonen eigenlijk het uiterlijk van een ‘stereotype' Mexicaan, voor zover we die kunnen benoemen.

Taal in Mexico
Niet Spanje, maar Mexico is het land waar het meeste Spaans wordt gesproken. Spaans is dan ook de officiële taal in Mexico. Vrijwel de hele bevolking beheerst deze taal en ook steeds meer van de indiaanse stammen nemen deze taal op in hun vocabulaire. Het Spaanse wordt vrijwel door iedereen gesproken, maar op het gebied van lezen en schrijven wordt het een stuk minder. In Mexico is het analfabetisme vrij hoog. Dit heeft voor een groot deel te maken met de armoede in het land, maar ook met de indianen die in het binnenland leven.

De indianenstammen in Mexico hebben allen hun eigen taal, in totaal zijn er daardoor 59 indiaanse taalgroepen te onderscheiden.

Godsdienst van Mexico
Het geloof met de grootste aanhang in Mexico is het rooms-katholieke geloof. Ongeveer 90 procent van de Mexicaanse bevolking hangt dit geloof aan. Vanaf het jaar 1917 werd de kerk alle politieke macht ontnomen en werd de kerk van de staat gescheiden. Dit gebeurde in veel landen, maar Mexico ging een stap verder: de kerken mochten geen onroerend goed meer bezitten en ook geen eigen scholen hebben. Uiteindelijk leidde dit tot de Cristero-opstand in 1926. Deze guerrillastrijd, gevoerd door katholieken, werd beëindigd in 1929 en heeft veel levens gekost.


Mexico last minutes

v.a. € 1049

Viva Wyndham Maya

Mexico - Yucatan - Playa del Carmen

Viva Wyndham Maya is een uitstekend verzorgd resort direct aan het strand met veel (sport)faciliteiten en een uitgebreid amusementsprogramma. Het all inclusive hotel is in warme kleuren geschilderd m...

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 688.00 Bekijk
Oad Reizen € 974.00 Bekijk
Neckermann € 1049 Bekijk

v.a. € 1038

Viva Wyndham Azteca

Mexico - Yucatan - Playa del Carmen

Viva Wyndham Azteca is een zeer compleet all inclusive resort met veel faciliteiten. De accommodatie heeft een intieme opzet en een familiaire sfeer. U zult zich hier snel op uw gemak voelen. Wanneer...

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 802.00 Bekijk
Neckermann € 1207 Bekijk
Oad Reizen € 1038.00 Bekijk

v.a. € 1043

Occidental Allegro Playacar

Mexico - Yucatan - Playa del Carmen

Arrangementsinformatie ACCOMMODATIE De juiste mix van sfeer, faciliteiten en een fantastisch strand! Het resort ligt in de wijk Playacar op ca. 3 kilometer van het centrum van Playa del Carmen. De ka...

Reisorganisatie Prijs Boek online
Elmar € 861.00 Bekijk
Kras € 1043.00 Bekijk
Oad Reizen € 989.00 Bekijk

Bekijk alle last minutes naar Mexico

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten