Ligging, klimaat en cultuur van Australie

Australië

Geografische ligging Australie
Terra Australis incognita , zo werd Australië genoemd nadat het was ontdekt. Tegenwoordig kent iedereen het als Australië. Australië ligt in het kleinste continent ter wereld: Oceanië. Dit continent bestaat uit Australië, Nieuw-Zeeland en vele kleine eilanden. Oceanie ligt ten zuidoosten van Azië.

Australië heeft een totale landoppervlakte van 7.682.300 vierkante kilometer en is ongeveer net zo groot als de Verenigde Staten, wat erop neerkomt op dat het bijna 240 keer groter dan Nederland is.

Het landschap van Australië is gevormd bij het begin van de vorming van het landschap op Aarde. Er zijn rotsen die zo'n 3 miljard jaar geleden zijn ontstaan. De laatste ontwikkelingen aan het landschap hebben zich ongeveer 230 miljoen jaar geleden voorgedaan. Pas zo'n vijftig jaar geleden kwam Australië los van Gondwanaland: bestaande uit Afrika, Zuid-Amerika en India.

Tegenwoordig is Australië onderverdeeld in zes staten: New South Wales, Western Australia, South Australia, Victoria, Queensland en het bekende Tasmania. Naast deze staten kent Australië ook twee territoria: Northern territory en Australian Capitol territory. De hoofdstad Darwin ligt in the Northern territory. Dit gebied ligt tevens het dichtst bij de evenaar.

Het landschap in Australië is enorm gevarieerd en heeft iedereen wel iets te bieden. Zo vindt u in het oosten van Australië een prachtige kustlijn, met onder andere ‘the Great Barrier Reef'. Deze kust heeft prachtige stranden en een diepblauwe zee. Ook liggen er verschillende eilandjes voor de kust. Verder treft u langs de oostkust schildpaddenstranden aan, bergen met watervallen, tropische regenwouden en enkele grote steden. De oostkust is ook één van de meest gevarieerde gebieden van Australië. The Great Barrier Reef is overigens het grootste koraalrif ter wereld.

Klimaat Australie
Wanneer het zomer is in Nederland, is het winter in Australië. Het klimaat in Australië is precies het tegenovergestelde van dat in het noordelijk halfrond. De lente is van september tot november, de zomer van december tot en met februari, de herfst van maart tot en met mei en de winter van juni tot en met augustus. Deze seizoenen gelden overigens niet voor heel Australië. Alleen in het zuiden van Australië zijn de seizoenen gelijk aan die van Europa.

In het uiterste noorden van Australië, dat het dichtst bij de evenaar ligt, heerst een tropisch klimaat. Hier is ook sprake van een lange hete en droge periode en in de ‘winter' een natte periode. Australië kent ook twee stormseizoenen: het vroege en het late stormseizoen. Het vroege stormseizoen loop van oktober tot en met november. Het late is in april en mei. Zoals de naam al doet vermoeden worden deze seizoenen gekenmerkt door veel wind, regen en stormen. Het zwaarste weer is in Darwin, hier vallen de zwaarste regenbuien en komen ook met enige regelmaat cyclonen voor.

In ‘The Outback', Midden-Australië, is een woestijnklimaat. The Outback beslaat overigens 70 procent van de totale landoppervlakte van Australië en mede daardoor is dit ook een van de grootste gezichten van het land. Kenmerkend voor het woestijnklimaat is het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Overdags kan het er enorm warm zijn, terwijl de nachten er erg koel kunnen zijn. In de Outback valt minder dan 250mm regen per jaar en het droge seizoen duurt ongeveer acht maanden.

In het zuidoosten van Australie zijn de gemiddelde temperaturen het laagst. Vooral in de winter kan het hier vrij koud worden. Van juni tot en met augustus ligt de minimum temperatuur op 1C . De gemiddelde maximum temperatuur ligt rond de 20C .

Vakantie Australië

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten