Bevolking, taal en godsdienst van Australie

Australië

Bevolking Australie
Austalië telt een inwonersaantal van 19.360.000 . Voor zo'n groot land als Australië is dit een laag aantal. Australië heeft hierdoor een zeer lage bevolkingsdichtheid.

De bevolkingsdichtheid in Australië is 2,5 inwoners per vierkante kilometer, dit is één van de laagste aantallen ter wereld. Het is echter niet zo zwart wit als het lijkt, want 85 procent van de bevolking leeft in de tien grootste steden van Australië. De bevolking is dus erg ongelijk verdeelt, desalniettemin is Australië een vrij rustig land waar iedereen in voldoende ruimte kan leven.

De bevolking van Australië is grotendeels van Britse afkomst. De Angelsaksische groep vormt ongeveer 70 procent van de totale bevolking. De oorspronkelijke bewoners van Australië zijn de Aboriginals. Deze groep vormt nog maar 1,5 procent van het totale aantal inwoners. De meeste van hen leven in Queensland, New South Wales, Western Australia en Northern Territory. Een half procent van de bevolking bestaat uit Nederlanders. Verder wonen er in Australië ook nog Aziaten, maar ook dit is een kleine groep van ca. 1,5 procent.

De Nederlanders die in Australië wonen zijn voornamelijk mensen die vlak na de Tweede Wereldoorlog naar Australie zijn geëmigreerd, vanwege de armoede en hoge bevolkingsdichtheid in Nederland. Een ander deel stamt af van de Nederlanders die waren gevestigd in Indonesië, de voormalige kolonie van Nederland.

Waar het voorheen vrij eenvoudig was om je in Australië te vestigen. Is dit sinds de jaren zeventig totaal veranderd. Het immigratiebeleid van Australië is vele malen strenger geworden. Hiervoor is gekozen omdat de sociaal economische situatie begon te verslechteren. Tegenwoordig emigreren er nog ongeveer 100.000 mensen per jaar naar Australië. Zij komen voornamelijk uit Groot-Brittannië, Hongkong en Nieuw-Zeeland.

Taal in Australie
In Australië is de officiële taal Engels, dit wordt door het overgrote deel van de Australiërs gesproken. De Aboriginals hebben ook nog hun eigen talen. Sterker: elke groep Aboriginals heeft een eigen taal, maar vaak spreken zijn ook nog de taal van een andere groepen.

Australisch Engels is niet het Engels zoals het in Groot-Brittannië wordt gesproken. Het Australisch Engels wordt ook wel ‘Strine' genoemd. Deze taal is het land in gekomen in de tijd dat de Ierse gevangenen nog naar het land werden gebracht om hun gevangenisstraf uit te zitten. Zij staan eigenlijk aan de basis van het strine, wat overigens ook woorden bevat die niet in het Brits Engels voorkomen. Strine is een grammaticaloze taal, die wordt geschreven zoals men de woorden uitspreekt. Veel woorden uit het Strine vinden hun herkomst in de verschillende talen van de Aboriginals.

Godsdienst van Australie
Het grootste deel van de inwoners van Australië is christen. Zo'n 75 procent van de inwoners hangt dit geloof aan. Maar godsdienst is in Australië niet een vanzelfsprekend iets, meer dan een miljoen Australiërs zegt helemaal geen geloof aan te hangen. Vooral de laatste jaren loopt het kerkbezoek enorm terug in het land.

Het jodendom is ook vrij goed vertegenwoordigd in Australië. In 1844 werd de eerste synagoge gebouwd en na de Tweede Wereldoorlog is het aantal joden in Australië verveelvoudigd. Tegenwoordig vertoont het aantal moslims in Australië ook een lichte stijging.

Vakantie Australië

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten