Geografische ligging, klimaat en cultuur van Japan

Japan

Geografische ligging Japan
Japan ligt in het oosten van Azië en bestaat voor het grootste deel uit vier grote eilanden. Naast deze grote eilanden, vallen er ook nog 4000 kleine eilandjes onder het Japans grondgebied.

Het grootste eiland van Japan is Hokkaido. Hokkaido is tweemaal zo groot als Nederland. De drie andere eilanden zijn: Honshu, Shikoku en Kyushu. Tezamen omvat de oppervlakte van deze eilanden ca. 98 procent van de totale landoppervlakte.

Het eilandenrijk Japan grenst aan meerdere landen. Zo ligt Japan vanaf het eiland Sachalin voor de kust van Siberië tot Zuid-Korea. En bij de Ryukyu eilanden, die meer dan 600 km ten zuiden van Kyushu liggen, grenst Japan aan Taiwan. Verder grenst Japan aan de verschillende Zeeën: de Oost-Chinese Zee en de Japanse Zee (in het westen), en de Stille Oceaan ligt aan de oostkust.

Opvallend is de lengte van Japan. Het land heeft een lange dunne vorm en het breedste stuk telt slechts 270 kilometer . Toch heeft Japan zo'n 9,5 keer de totale oppervlakte van Nederland, wat neerkomt op 377.812 vierkante kilometer. Een ander opvallend feit aan de ligging van Japan is dat er veel zeebevingen (tsunami's) voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door de instabiele ondergrond waarop Japan ligt. Japan ligt namelijk precies op het snijpunt van het Euraziatische schol, de Pacifische schol en de Filipijnenschol. Door de verschuivingen in deze platen komen er met enige regelmaat aard- en zeebevingen voor in Japan.

Klimaat in Japan
Doordat Japan zo'n lang land is en vele berggebieden heeft, is het klimaat erg variërend per regio tijdens de vier jaargetijden. De jaargetijden in Japan zijn net als in Nederland erg verschillend. De belangrijkste factoren van het klimaat van Japan zijn de moessoncirculatie van Oost-Azië en de ligging in het water. Doordat de eilanden van Japan in zee liggen, treden er niet vaak extreme temperaturen op, maar zijn deze vrij constant. In Japan valt gemiddeld 1178 mm neerslag per jaar. En de meeste regen hiervan valt in de maanden september en oktober. In deze maanden is ook de kans op tropische tyfonen het grootst.

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten