Bevolking, taal en godsdienst van Japan

Japan

Godsdienst van Japan
Het keizerrijk Japan staat met haar ca. 127 miljoen inwoners op de negende plaats ter wereld qua inwonersaantallen. Maar ook op het gebied van bevolkingsdichtheid staat Japan hoog op de ‘ranglijst'. Met een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 336 inwoners per vierkante kilometer, is Japan één van de dichtstbevolkte landen ter wereld.

Van de vier eilanden heeft Honshu de hoogste bevolkingsdichtheid met ca. 421 inwoners per vierkante kilometer en Hokkaido de laagste met ca. 68 inwoners per km2.

Circa 80 procent van de Japanse bevolking woont in de grote steden zoals: Tokio (7,9 miljoen inwoners), Yokohama (3,3 miljoen), Osaka (2,5 miljoen), Nagoya (2,1 miljoen), Sapporo (1,7 miljoen), Kobe (1,5 miljoen) en Kyoto (1,4 miljoen). De bevolking in Tokio en Osaka neemt tegenwoordig af, maar de agglomeratie blijft groeien.

In Japan leven ondanks de snel groeiende economie nauwelijks immigranten. Bijna 99 procent van de bevolking is Japans. De belangrijkste groep immigranten die Japan kent, zijn de Koreanen, maar dit betreft een zeer kleine groep. Een andere groep is de Ainu. De Ainu zijn naar alle waarschijnlijkheid afstammelingen van de eerste bewoners van Japan. Maar de Ainu zijn praktisch helemaal verdwenen uit Japan. De taal en hun cultuur is nog bij een zeer selecte groep mensen bekend.

Naast Koreanen en de Ainu, leven er ook wat Zuid-Amerikanen en West-Europeanen en Zuid-Aziaten in Japan. Deze groep komt er met name om (tijdelijke) werkzaamheden te verrichten.

Taal in Japan
De officiële taal in Japan is het Japans of Hyojungo. Deze taal valt binnen de Altaïsche taalfamilie, waartoe ook het Turks en Mongools behoort. Japans vertoont qua klank overigens veel overeenkomsten met Maleis-Polynesische talen. Officieel heeft Japans geen relatie met de Chinese taal, maar vanwege de samenwerking in het verleden tussen beide landen, zijn er veel woorden uit het Chinees overgenomen. Zowel op het gebied van als schrift is dit te merken. Voordat het Chinese schrift werd overgenomen, was er in Japan helemaal geen schrift. Het Chinese schrift werd pas in de 6 e eeuw, na de invoering van het boeddhisme, in gebruik genomen.

Godsdienst van Japan
In Japan is iedereen volgens de grondwet vrij om te geloven wat hij wil. Toch zijn de mensen er vrij gelovig. Het Shintoïsme is het belangrijkste geloof in Japan, gevolgd door het Boeddhisme. Het Shintoïsme is overigens sterk beïnvloed door het Boeddhisme en de verschillen tussen beide religies zijn voor de bevolking erg klein. Daarom kiest men er vaak voor om beide geloven te belijden.

Japan is overigens een land waar de vreemdste geloven voorkomen. Naast de 130 sekten van het Shintoïsme, staan er 180 duizend religieuze organisatie geregistreerd in Japan. Dit kunnen geloven zijn gebaseerd op het Boeddhisme, maar men treft er ook geloven aan die gebaseerd zijn op sciencefiction of zelfs de bekende manga stripverhalen.

Andere landen


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten