Reisdocumenten

Reisdocumenten

Als je op vakantie gaat in het buitenland ben je verplicht een geldig legitimatiebewijs bij je te hebben. In bepaalde landen heb je ook een visum nodig om het land toe te kunnen treden. Informeer daarom tijdig bij jouw reisbureau welke documenten je nodig hebt voor jouw vakantieland. Op Landenspecials vind je alvast een handig overzicht.

Paspoort of identiteitskaart?

Er zijn twee documenten die gelden als officieel reisdocument: een paspoort of een identiteitskaart. Dit zijn de enige twee documenten waarmee je jezelf kunt legitimeren in het buitenland. Maar welke heb je nodig?

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je precies zien in welk geval een identiteitskaart of een paspoort nodig is. Controleer deze site altijd voor de actuele regelgeving omtrent deze documenten.

Als richtlijn kun je aanhouden dat een identiteitskaart voldoende is bij een reis binnen de EU. Ga je buiten Europa op vakantie, heb je vrijwel altijd een paspoort nodig. Voor veel landen geld dat je paspoort bij aankomst nog minimaal een half jaar geldig moet zijn. Controleer daarom altijd de geldigheidsduur van jouw reisdocument. Het zou immers erg vervelend zijn als op de dag van vertrek blijkt dat jouw paspoort of identiteitskaart niet meer geldig is.

Tip: geef je paspoort of identiteitskaart tijdens je vakantie nooit uit handen. Ook niet als borg. Maak altijd een paar kopieën die je kunt overhandigen.

Visum

Voor sommige landen is een visum nodig. Je reisbureau zal je hierover informeren indien nodig. Weet je niet zeker of jij een visum nodig hebt voor jouw vakantie? Kijk dan op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het meest actuele overzicht.

Ook kun je voor een visum terecht bij een (commercieel) visumbureau of bij het consulaat. Voordeel van een visumbureau is dat zij de hele aanvraag voor je uit handen nemen. Dit scheelt je vaak een reis naar de ambassade of het consulaat. Echter kost het wel meer geld. Voor een aanvraag rekent een visumbureau doorgaans €30 tot €40 Euro.


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten